adatkezeléssel, irattárolással kapcsolatban, hívjon minket bizalomma!

Elérhetőségek
+ 06 1 815 3687
DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft.
docutar@docutar.hu
+ 36 1 815 3600
+ 36 1 815 3692
1093 Budapest, Czuczor u. 10.
M5 Gyál Üzleti Park 2360 Gyál, Bem József u. 32.
Gyakori kérdések
Hogyan tudom bármikor elérni az irataimat?
Alkalmazottai sok időt töltenek az iratok keresgélésével?
Mennyire-személyre szabott megoldást kapok?
A Docutár Önnel együttműködve fejleszti ki a legmegfelelőbb megoldást.
Videó
videó, galéria - Docutár

DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft
Iron Mountain Our Story

Mi az a nemzeti adatvagyon törvény és hogyan profitálhat ebből mindenki?

2021-09-24

Az adat az új olaj, tartja a mondás már hosszú évek óta, és a kifejezés egyáltalán nem túlzó: a megfelelő információk birtokában ország- és cégvezetők, de akár az állampolgárok is pontosabb, valamint eredményesebb döntéseket hozhatnak.

Sőt, vannak olyan tech-óriások az online térben, amelyek kifejezetten a felhasználóikról rögzített paraméterek alapján optimalizálják szolgáltatásaikat, vagy kínálnak személyre szabott reklámokat.

 

A különböző országok vezetői már évezredek óta hasznosítják az információkat, elég csak az ókori felderítőkre gondolni, akik az ellenséges csapatok mozgását, méretét, vagy felszereltségét hivatottak felmérni, de ugyanide sorolhatjuk már a korabeli kémeket is, akik értékes tudással tértek vissza hazájukba.

 

Az elmúlt néhány évtizedben az adatáramlás sebessége és adatok mennyisége elképesztő mértékben megnövekedett. Gyakorlatilag információhalmazokat adunk meg mindenhol: egy egyszerű regisztráció során nevünket, email címünket, az online csekkbefizetésnél a szolgáltatóhoz tartozó paramétereket, az egészségügyi intézményekben szervezetünkkel kapcsolatban tárolnak tényeket és így tovább.

 A magyar kormány is rájött arra, hogy ezt az emberi ésszel szinte felfoghatatlan mértékű adathalmazt saját maga, az állampolgárok és az itt tevékenykedő vállalkozások számára is hasznosítani lehet, ezért hozták létre a Mesterséges Intelligencia Koalíciót. A cél az, hogy legyen egy állami szervezet, amely be tudja gyűjteni és anonimmá tenni a rendelkezésre álló információkat, és ezen halmazokat különböző célokra felhasználni.

 adatok

A nemzeti adatvagyon törvény ennek fekteti le az alapjait

A nemzeti adatvagyon törvény deklarálja, hogy milyen szervezetek lesznek a felelősek a fentiek kezeléséért és biztonságáért, így előirányozták a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ) létrehozását, valamint a Nemzeti Adatvagyon Tanács felelősségi körét, feladatait is.

 

E két szerv fog gondoskodni arról, hogy begyűjtsék, elemezzék, valamint igény esetén kiadják a kért adatokat. Fontos még egyszer kiemelni, hogy garanciális szabályként bekerült a törvénybe az is, hogy az információk alapján nem lehet senkit sem beazonosítani (anonimizált lesz minden adatbázis), még lakóhely szintjén is csak járás, vagy kerület mélységig szerepelhetnek konkrétumok.

 

Az adatbázisok segítségével az ország döntéshozói átfogóbb képet látnak országunk helyzetéről, jobb döntéseket hozhatnak, a vállalkozások pedig fejleszthetik szolgáltatásaikat, termékeiket a rendelkezésre álló statisztikák alapján a jövőben.