adatkezeléssel, irattárolással kapcsolatban, hívjon minket bizalomma!

Elérhetőségek
+ 06 1 815 3687
DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft.
docutar@docutar.hu
+ 36 1 815 3600
+ 36 1 815 3692
1093 Budapest, Czuczor u. 10.
M5 Gyál Üzleti Park 2360 Gyál, Bem József u. 32.
Gyakori kérdések
Hogyan tudom bármikor elérni az irataimat?
Alkalmazottai sok időt töltenek az iratok keresgélésével?
Mennyire-személyre szabott megoldást kapok?
A Docutár Önnel együttműködve fejleszti ki a legmegfelelőbb megoldást.
Videó
videó, galéria - Docutár

DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft
Iron Mountain Our Story

Adattárolás hosszú távon

A modern technika világában vajon meddig és hogyan tudunk számunkra értékes és fontos adatokat tárolni?

2018-03-22

Nem egyszer hallani, hogy egy családban előkerült egy száz évvel ezelőtti kép vagy könyv és meglepően vesszük szemügyre, hogy az idő nem fogott rajta annyit, mint amennyit gondolnánk.

Vajon a mai modern adattároló eszközök is képesek lesznek erre?

Sajnos egyre gyakrabban lehet hallani arról, hogy nincs normális megoldás az adattárolásra és be kell érnünk a 3-5 évig tartó adattárolókkal.

 

Napjainkban a legelterjedtebb elektronikus adattárolók közé tartozik az SSD. Egyik legnagyobb előnye, a hagyományos merevlemezekkel szemben, hogy kevésbé sérülékeny, mivel nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. Hangtalan és gyors, viszont az élettartama nem igazán hosszú.

 Adattárolás biztonságosan hosszú távra

 

Ide tartozik a HDD is, ami szintén nagyon elterjedt az elektronikus adathordozók piacán. Létezik belőle külső és belső változat is. Mondhatjuk úgy is, hogy a HDD az SSD elődje. Előnye, hogy nem annyira korlátozott az újraírások száma, hátránya pedig, hogy lassabb és hangosabb, mivel mozgó alkatrészeket is tartalmaz.

 

A DVD-t, mint adattároló eszközt mára már leváltotta a pendrive. Mivel a mérete lényegesen kisebb, mint egy DVD lemezé, ezért nem karcolódik és törik el könnyedén. Kisebb helyet foglal és az élettartama is hosszabb. A laptopok többségében már egyre kevesebb a DVD olvasó, míg USB csatlakozót szinte már mindenben találunk.

 

De vajon a nagyobb cégek, bankok milyen megoldással rendelkeznek?

 

A mágnesszalagos (streamer) egységek főleg az adatok hosszabb idejű és biztonságos tárolására szolgálnak. Ezért elsősorban bankok és nagyobb cégek alkalmazzák. Nagyon megbízható, viszont eléggé költséges.

 

A probléma a legtöbb adathordozóval kapcsolatban az, hogy hiába tárolja az adatokat hosszú ideig, az a technika, ami szükséges a leolvasáshoz már elavult, nem megfelelő.

A megoldás elsősorban az lehet, ha folyamatosan átmásoljuk a számunkra fontos adatokat egy korszerűbb adattárolóra, ezzel csökkentve az esélyét annak, hogy megsemmisüljön. Hogy biztosra menjünk mindig csináljunk másolatot egy másik típusú eszközre is. Külsős céggel végeztetné el az adatmentést, biztonságos adattárolást, vagy csak érdeklődik a téma iránt? Weboldalunkon hasznos információkkal szolgálunk ebben a témában.