adatkezeléssel, irattárolással kapcsolatban, hívjon minket bizalomma!

Elérhetőségek
+ 06 1 815 3687
DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft.
docutar@docutar.hu
+ 36 1 815 3600
+ 36 1 815 3692
1093 Budapest, Czuczor u. 10.
M5 Gyál Üzleti Park 2360 Gyál, Bem József u. 32.
Gyakori kérdések
Hogyan tudom bármikor elérni az irataimat?
Alkalmazottai sok időt töltenek az iratok keresgélésével?
Mennyire-személyre szabott megoldást kapok?
A Docutár Önnel együttműködve fejleszti ki a legmegfelelőbb megoldást.
Videó
videó, galéria - Docutár

DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft
Iron Mountain Our Story

Hogyan védekezzünk az online csalások ellen 2021-ben?

2021-04-29

Az online csalások és támadások 2021-ben is valós veszélyt jelentenek a fogyasztók számára.

Sajnos elmondható, hogy egyre több típusa létezik, és az ellenük való védekezéshez nagyobb technikai felkészültségre van szükség. Éppen ezért vannak nagyobb kockázatnak kitéve az idősebb internet felhasználók, valamint a gyerekek, akik sokszor nem veszik észre, ha éppen át akarják verni őket az online térben.

 

Adathalászat során jellemzően valamilyen fontosabb, érzékenyebb adatot akarnak megszerezni az illetéktelenek. Ezt leggyakrabban email útján kapják meg a gyanútlan felhasználók, és általában valamilyen fontos szervezetet jelölnek meg a küldők. Ilyen lehet egy bank, internet szolgáltató, vagy hasonló, közismert intézmény, és többnyire valamilyen sürgős cselekvésre buzdítják a levél olvasóját. Leginkább onnan lehet felismerni, hogy nyelvtanilag kifogásolható a tartalom, illetve, hogy a feladó email címe csak hasonlít az adott cég nevére.

 

Szintén komoly veszélyt jelentenek a mai napig a számítógépes vírusok, amelyek akár észrevétlenül is képesek kárt okozni. Legtöbbször az eszköz erőforrásait használják arra, hogy tovább fertőzzenek, de előfordulhat, hogy szintén a személyes adatokra, bankkártya számokra kíváncsiak a kártevő készítői.

 

 érzékeny adat

Az online tér további veszélyeket rejt

Szinte lehetetlenség lenne végig sorolni, hogy hányféle veszélyforrásnak vagyunk kitéve nap mint nap az online térben. Általánosan igaz viszont, hogy csak megbízható weboldalakat érdemes látogatni, valamint hiteles forrásból szabad letölteni bármilyen tartalmat, különben kockáztatjuk egy esetleges vírus telepítését is. Bankkártya adatokat szintén csak és kizárólag olyan weboldalon adjunk meg, amelyet ismerünk és amely kellő renoméval rendelkezik.

 

Érdemes nehezen kitalálható, speciális karaktereket is tartalmazó jelszavakat használni. Sokan elkövetik azt a hibát is, hogy minden weboldalon ugyanazt a karaktersort alkalmazzák a belépéshez, amivel viszont az a probléma, hogyha az egyszer illetéktelenek kezébe kerül, akkor onnantól bármelyik fiókunkhoz megkapják a hozzáférést.

 

Egyre több szolgáltató teszi lehetővé az úgynevezett kétfaktoros hitelesítést. Ennek célja, hogy nem elegendő egy belépési azonosító és a jelszó megadása, hanem szükség van még egy lépésre. Ez lehet egy smsben, vagy emailben kapott kód begépelése például.

 

Az igazán profik pedig biztonsági USB kulcsot használnak, amely garantálja, hogy a legfontosabb fiókokba (Google, Facebook például) más ne tudjon belépni.