adatkezeléssel, irattárolással kapcsolatban, hívjon minket bizalomma!

Elérhetőségek
+ 06 1 815 3687
DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft.
docutar@docutar.hu
+ 36 1 815 3600
+ 36 1 815 3692
1093 Budapest, Czuczor u. 10.
M5 Gyál Üzleti Park 2360 Gyál, Bem József u. 32.
Gyakori kérdések
Hogyan tudom bármikor elérni az irataimat?
Alkalmazottai sok időt töltenek az iratok keresgélésével?
Mennyire-személyre szabott megoldást kapok?
A Docutár Önnel együttműködve fejleszti ki a legmegfelelőbb megoldást.
Videó
videó, galéria - Docutár

DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft
Iron Mountain Our Story

Hogyan kezelik az adataimat népszámláláskor?

2023-01-18

 

A népszámlálás elindításakor sokakban felmerült az a kétség, hogy vajon pontosan milyen célokra is fogják használni a begyűjtött információkat, azok biztonságban vannak-e, és egyáltalán, hogyan kezelik ezeket a profilozáshoz hasonló ismérveket a KSH-nál.

Először is fontos leszögezni, hogy a népszámlálás során az adatszolgáltatás kötelező érvényű, amelyet a 2018. évi CI. törvény (NSZTV) ír elő. A rendeletből egyértelműen kiderül, hogy minden magyarországi lakosnak kötelezően rendelkezésre kell bocsájtania a bekért infókat, amelyek alól az egészségügyi állapotra, valamilyen fogyatékosságra, vallási hovatartozásra, anyanyelvre, valamint a nemzetiségre vonatkozó kérdések jelentenek kivételt.

nepszamlalas.png

Az NSZTV azt is szigorúan meghatározza, hogy a begyűjtött adatokat kizárólag statisztikai célokra lehet felhasználni. Ezzel párhuzamosan azt is figyelembe kell venni, hogy az érintettek nem kérhetik a róluk tárolt információk törlését, vagy az adatkezelés korlátozását, továbbá nem tiltakozhatnak az ellen, hogy a törvény által előírt, kötelezően megadandó ismérvek letárolásra kerüljenek.

 

Sokaknak az is aggodalmas volt, hogy a Központi Statisztikai Hivatal alaptevékenységei között megtalálható egy olyan szolgáltatás, melynek keretében a Hivatal vállalkozások számára készít különféle felméréseket bevételszerzés céljából. Azt azonban fontos kihangsúlyozni, hogy a KSH habár egy szakmailag önállóan működő szervezet, de alapvetően az állam felügyelete alá tartozik.

 

Mivel a népszámlálás során rengeteg adatot begyűjtött a Hivatal, ezért a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság előzetesen hatásvizsgálatot végzett, és aktívan részt vett a teljes folyamat megtervezésében is. Így a népszámlálás törvényessége a Hatóság közreműködésének köszönhetően legális és az aktuális törvényeknek, valamint céloknak teljes mértékben megfelel.

 

Komolyabb kérdést vethet fel az információbiztonság kérdése: az utóbbi időben világszerte hallani adatlopási incidensekről, amelyek során akár érzékeny információk is kiszivárogtak különböző online platformok felhasználóiról. Bízzunk benne, hogy a törvényi megfelelés mellett erre is ugyanakkora hangsúlyt fektetnek a hatóságoknál és a hivatalnál.