adatkezeléssel, irattárolással kapcsolatban, hívjon minket bizalomma!

Elérhetőségek
+ 06 1 815 3687
DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft.
docutar@docutar.hu
+ 36 1 815 3600
+ 36 1 815 3692
1093 Budapest, Czuczor u. 10.
M5 Gyál Üzleti Park 2360 Gyál, Bem József u. 32.
Gyakori kérdések
Hogyan tudom bármikor elérni az irataimat?
Alkalmazottai sok időt töltenek az iratok keresgélésével?
Mennyire-személyre szabott megoldást kapok?
A Docutár Önnel együttműködve fejleszti ki a legmegfelelőbb megoldást.
Videó
videó, galéria - Docutár

DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft
Iron Mountain Our Story

Mit nevezünk adatnak és információnak?

2022-04-28

Habár szinte minden nap adatokkal dolgozunk, mégis ritkán gondolunk bele abba, hogy mit jelent maga a szó. Az elsőre nehezen megfoghatónak tűnő adat szót a legegyszerűbben úgy lehet megérteni, ha megnézünk egy, a valóságban előforduló példát. Egy orvosi rendelőben rengeteg – korábban nem digitalizált – információ rendelkezésre áll a betegekről.

Ezek a kartonlapok, vagy digitális betegkártyák adatokból állnak, és a következő információval bírnak: születési dátumokat, nemeket, betegségeket, korábban szedett gyógyszereket és számos egyéb ismérvet rögzítenek.

Folytatva a példát, az egyik beteg lehet például 50 éves férfi, akit magas vérnyomással kezel a háziorvosa. Az 50 egy adat, de önmagában nem értelmezhető, csak akkor, ha kontextusba helyezzük. Úgy válik az adat információvá, ha tudjuk, hogy az életkort jelöli ez a szám.

 

Az IT világa is adatokból dolgozik, méghozzá számokból. Minden szoftver, dokumentum, kép, vagy videó adatok tömkelegét alkotja. A legkisebb mérete az úgynevezett bit, aminek az értéke 1, vagy 0 lehet. Önmagában 1 bit szintén csak akkor válik információvá, ha tudjuk mihez kötni, kapcsolódik valamihez. Az egyszerűség kedvéért nézzünk meg ismét egy példát: számítógépről vezérelhetőek ma már az otthonunk különböző egységei, mint amilyen a fűtés, redőny mozgatása, vagy a világítás. Utóbbi esetében mondhatjuk azt, hogy a nappali lámpa felkapcsolt állapotban 1-es értékű adattal bír, kikapcsolt állapotban pedig 0.

 

adat

Mennyi adat van napi szinten jelen az életünkben?

Hogy szemléltessük azt, mennyire adatdömpingben élünk: egy másfél órás film mérete átlagosan 4-30 gigabyte, ami 34.359.738.368 – 257.698.037.760 bit-et jelent. És ez ma már nem számít nagy méretnek, hiszen elérhető áron kaphatóak több terrabyte-os merevlemezek, vagy SSD-k. 1 terrabyte 1024 gigabyte, és ezek még csak a magánszemélyek mindennapi életében jelenlévő és léptékű egységek.

 

Az informatikai szolgáltatók már petabyte-okban, vagy akár brontobyte-okban gondolkodnak. Utóbbi 240 –en petabyte-al egyenlő, ami emberi elmével szinte felfoghatatlan méreteket jelöl. Egyes becslések úgy számolnak, hogy 2025-ben naponta 463 exabyte mértékű adat fog megszületni naponta.

Meddig fog ez az embertelen mennyiség tovább nőni?

Ezt talán senki sem tudja megmondani ma, de az várható, hogy tovább fog növekedni. Az új technológiák megjelenése komplexebb számítási és adattárolási igényeket támaszt, amelyet le kell követniük a tárhelyszolgáltatóknak és az adatok tárolására alkalmas eszközök gyártóinak is.