adatkezeléssel, irattárolással kapcsolatban, hívjon minket bizalomma!

Elérhetőségek
+ 06 1 815 3687
DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft.
docutar@docutar.hu
+ 36 1 815 3600
+ 36 1 815 3692
1093 Budapest, Czuczor u. 10.
M5 Gyál Üzleti Park 2360 Gyál, Bem József u. 32.
Gyakori kérdések
Hogyan tudom bármikor elérni az irataimat?
Alkalmazottai sok időt töltenek az iratok keresgélésével?
Mennyire-személyre szabott megoldást kapok?
A Docutár Önnel együttműködve fejleszti ki a legmegfelelőbb megoldást.
Videó
videó, galéria - Docutár

DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft
Iron Mountain Our Story

Az adatbiztonság és jelszócsere fontossága napjainkban

2020-03-24

Tudja melyik volt tavaly a legnépszerűbb jelszó? Számunkra teljesen döbbenetes, de az 123456 volt az, amelyet felhasználók tízmilliói használnak.

Az adatbiztonság és a rendszeres jelszócsere kiemelten fontos annak érdekében, hogy biztonságosabbá tegyük a különböző online fiókokat. Sajnos a mai napig sokan beleesnek abba a hibába, hogy több helyen használják ugyanazokat a belépési adatokat. Miért végzetes hiba ez?

 

jelszavak fontos a rendszeres jelszócsere

 

Mert ha egyszer nyilvánosságra kerül például az email cím és a jelszó egy adatvédelmi incidens során, akkor a hackerek megpróbálkoznak belépni több felületen is ezekkel az adatokkal. Tegyük fel, hogy ellopják a Facebookhoz használt információkat, majd a rosszakarók megpróbálkoznak a Gmail, Instagram és egyéb népszerű oldalakon is belépni. Ha mindenhol ugyanazt a jelszót használjuk, akkor bizony gyorsan sikerrel járhatnak. (Természetesen a Google és a Facebook is alkalmaz többlépcsős azonosítást, illetve ha ismeretlen eszközről vagy IP-ről próbálnak belépni a fiókba, a legtöbbször egyéb kényes információra is szükségük van a hackereknek a belépéshez, így a helyzet árnyaltabb szerencsére.)

 

Az adatbiztonság egyik legfontosabb eleme a rendszeres jelszócsere

Érdemes teljesen különböző és összetételű jelszót használni az egyes online felületeken, valamint célszerű bizonyos időközönként megváltoztatni azokat. Ha nem tudjuk fejben tartani, hogy hol mit használunk, akkor javasolt felírni ezeket egy papírra. Végső esetben pedig kérhetünk jelszóemlékeztetőt, vagy újat is igényelhetünk.

 

Ügyelni kell arra is, hogy minél komplexebb legyen a jelszó. Célszerű kis- és nagybetűket, számokat és speciális karaktereket is alkalmazni. Ilyen lehet a @, &, # jel például.

 

Sokan azt a hibát is elkövetik, hogy csak minimális módosítást eszközölnek az egyes loginok között. Ez is probléma, hiszen a hackerek sajnos viszonylag gyorsan rájönnek a turpisságra. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy valóban egyedi adatokat adjon meg minden egyes felületen.