adatkezeléssel, irattárolással kapcsolatban, hívjon minket bizalomma!

Elérhetőségek
+ 06 1 815 3687
DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft.
docutar@docutar.hu
+ 36 1 815 3600
+ 36 1 815 3692
1093 Budapest, Czuczor u. 10.
M5 Gyál Üzleti Park 2360 Gyál, Bem József u. 32.
Gyakori kérdések
Hogyan tudom bármikor elérni az irataimat?
Alkalmazottai sok időt töltenek az iratok keresgélésével?
Mennyire-személyre szabott megoldást kapok?
A Docutár Önnel együttműködve fejleszti ki a legmegfelelőbb megoldást.
Videó
videó, galéria - Docutár

DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft
Iron Mountain Our Story

Adatbiztonság

Miért kell az adatokat megvédeni?

2019-11-29

Már évek óta tudjuk, hogy az adat az új „olaj”. A mai felgyorsult világban több terrabitnyi adat keletkezik és mozog a különböző mobil- és internetszolgáltatókon keresztül. Nem véletlen tehát, hogy az adatbiztonság egyre fontosabb és égetőbb kérdés a vállalkozások számára.

Az adatbiztonságot nem szabad összekeverni a különböző jogi szabályozásokkal, mint amilyen az adatkezelési törvény, vagy a GDPR. Ez a terület az adatok fizikai tárolásáról és az adatok védéséről szól. Gyakorlatilag nem előírások tömkelege, hanem maguk azok az eszközök tartoznak ebbe a kategóriába, amelyek részt vesznek az adatok tárolásában és védelmében.

 

adatbiztonság

Miért kell az adatokat megvédeni?

Az adatok ma már sokkal nagyobb kincsnek számítanak, mint évtizedekkel korábban. Ha az üzleti és a személyes információk illetéktelenek kezébe kerülnek, úgy nagyon komoly, sőt, akár végzetes károkozás is történhet. A különböző visszaélések és az illegális információkereskedelem már számtalan vállalkozást tett tönkre az utóbbi időkben.

A megfelelő adatvédelem éppen ezért kritikus fontosságú a cégek számára. A következő három legfontosabb szintet mindenképpen szem előtt kell tartani:

Adattárolók fizikai védelme

Az adatokat alapvetően valamilyen adattározón, például merevlemezen, vagy SSD-n tárolják a vállalkozások. Ezek a hardverek azonban rendkívül sérülékenyek és mozgathatóak, ezért szükség van arra, hogy a fizikai behatástól, eltulajdonítástól, megsemmisüléstől és az egyéb sérüléstől védve legyenek. Történhet mindez úgy, hogy fizikailag elzárjuk az eszközöket az illetéktelen felhasználóktól, így nem férhetnek hozzá és nem tehetnek kárt bennük.

Hálózat védelme

Az adatok cégen belül jellemzően valamilyen hálózaton keresztül jutnak el egyik felhasználótól a másikhoz. Ezek a hálózatok szintén sérülékenyek, így gondoskodni kell a vezetékek és az átviteli eszközök biztonságáról. A fizikai behatásokon túl fel kell készülni az elektronikus támadások ellen is.

Adathordozók védelme

Gyakran előfordul, hogy cégen belül a fájlokat nem hálózaton keresztül, hanem különféle adathordozók segítségével juttatjuk el egyik pontból a másikba. Ilyenek tipikusan az USB kulcsok, vagy a DVD-k. Mivel jellemzően apró méretű eszközökről beszélünk, ezért a fizikai behatások és a lopások ellen fokozottan védeni szükséges ezeket.

A megfelelő adatbiztonság elérése nem megvalósítható, ha nincs felelőse az infrastruktúra védelmének. A biztonságos üzemeltetéshez elengedhetetlen, hogy végiggondoljuk az adatáramlás teljes folyamatát, beleértve a hardveres és a szoftveres elemeket egyaránt.