adatkezeléssel, irattárolással kapcsolatban, hívjon minket bizalomma!

Elérhetőségek
+ 06 1 815 3687
DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft.
docutar@docutar.hu
+ 36 1 815 3600
+ 36 1 815 3692
1093 Budapest, Czuczor u. 10.
M5 Gyál Üzleti Park 2360 Gyál, Bem József u. 32.
Gyakori kérdések
Hogyan tudom bármikor elérni az irataimat?
Alkalmazottai sok időt töltenek az iratok keresgélésével?
Mennyire-személyre szabott megoldást kapok?
A Docutár Önnel együttműködve fejleszti ki a legmegfelelőbb megoldást.
Videó
videó, galéria - Docutár

DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft
Iron Mountain Our Story

A mesterséges intelligencia térhódítása a személyiségi jogok árnyékában

2024-07-08

A mesterséges intelligencia, pontosabban a nagy nyelvi modellek robbanásszerű fejlődése kétségtelenül nagy hatással lesz az emberiségre, ami számos etikai és jogi kérdést is felvet. Egyik ilyen sarkalatos téma a személyiségi jogok kérdésköre. Ezek azt a célt szolgálják, hogy megóvják az ember magánszféráját, méltóságát, becsületét, és legfőképp az adatait.

Az MI-rendszerek térnyerésével azonban új helyzetek adódhatnak. Egyes mesterséges intelligenciák ugyanis olyan részletességgel tudják már elemezni és összegezni az emberek viselkedését, kommunikációját, hogy az már veszélyeztetheti a személyiségi jogokat. Egy előrehaladott AI képes lehet akár a gondolatainkat is kiolvasni pusztán a mimikánk, hangsúlyaink, válaszreakcióink alapján.

Ráadásul ezek az algoritmusok gyakran olyan adatokat is felhasználnak a működésükhöz, amelyek szintén sérthetik a magánszférát. A közösségi média felületein, chatbotokban, hangvezérelt asszisztensekben rengeteg információ áramlik be, amelyek veszélyes fegyverré válhatnak egy rosszindulatú szereplő kezében. Ez akár ahhoz is vezethet, hogy egy illetéktelen hozzáférhetne a legintimebb titkainkhoz, érzéseinkhez, kapcsolatainkhoz is.

A személyiségi jogok tehát komoly kihívás elé néznek ebben a zűrzavaros korban. Az adatok tulajdonként való kezelésének kérdése a valóságban ugyanis nagyon szerteágazó jogi és etikai dilemmákat vet fel.

mesterséges intelligencia

Egyes jogi szakértők szerint lehetővé kéne tenni a felhasználók számára, hogy nagyobb ellenőrzést gyakoroljanak adataik felett, mások viszont aggódnak, hogy ez gátolhatja az innovációt és a technológiai fejlődést.

Fontos kérdés, hogy meddig terjed ki a felhasználó engedélye az adatfelhasználásra vonatkozóan. Egy lehetséges forgatókönyv szerint az MI-t használók előzetesen meghatározott célokra adhatják meg a beleegyezésüket, és amennyiben az adatokat másra kívánják felhasználni, újabb hozzájárulást kell kérni. Ez azonban jelentősen megnehezíthetné az adatalapú kutatásokat és fejlesztéseket.

Egy másik megközelítés szerint egy adatbankot kellene létrehozni, amely kezelné a felhasználók személyes ismérveit, és csak engedélyezett célokra bocsátaná azokat rendelkezésre. Ez növelhetné az átláthatóságot és a bizalmat, ugyanakkor jelentős adminisztratív és pénzügyi terhet róhatna a rendszerre.

A cél mindenképpen egy olyan keret kialakítása, ami egyensúlyt teremt az innovatív fejlesztések és az emberi jogok,érzékeny adatok védelme között. Nem szabad elvetni az MI-ban rejlő vívmányokat csupán a személyekhez kapcsolódó információk kiszivárgásának veszélye miatt, de azokat maximálisan tiszteletben kell tartani a technológia fejlődésének minden szakaszában. A személyiségi jogok védelme elsődleges szempont, még akkor is, ha ez a fejlesztések lassulásával, korlátozásával jár.