adatkezeléssel, irattárolással kapcsolatban, hívjon minket bizalomma!

Elérhetőségek
+ 06 1 815 3687
DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft.
docutar@docutar.hu
+ 36 1 815 3600
+ 36 1 815 3692
1093 Budapest, Czuczor u. 10.
M5 Gyál Üzleti Park 2360 Gyál, Bem József u. 32.
Gyakori kérdések
Hogyan tudom bármikor elérni az irataimat?
Alkalmazottai sok időt töltenek az iratok keresgélésével?
Mennyire-személyre szabott megoldást kapok?
A Docutár Önnel együttműködve fejleszti ki a legmegfelelőbb megoldást.
Videó
videó, galéria - Docutár

DOCUTÁR Iratrendező és Tároló, Szolgáltató Kft
Iron Mountain Our Story

Kvarcüveg, mint adathordozó

2020-02-05

Míg az elmúlt években a távoli jövőnek tűnt, addig mára már valósággá vált a kvarcüveg, mint adathordozó. A különleges kristályt a Microsoftnak sikerült először igába fognia és adattárolásra használnia. Különös, de első sikeres kísérletük alanya az 1978-as Superman film volt, amelynek felírása és utána egy speciálisan erre a célra kifejlesztett eszköznek hála az olvasása is eredményesnek bizonyult.

 

A kvarcüveget, mint adathordozót már a 2010-es évek óta próbálják adattárolásra felhasználni. Az évtized elején már sikereket értek el a tudósok, de az igazi áttörésig mostanáig várni kellett. A legnagyobb előnye ennek az üvegfajtának, hogy mérhetetlenül ellenállóbb, mint bármely más, fájlok tárolására alkalmas eszköz. A videokazetták szalagjai megnyúlnak, a cd-ken tárolt adatok előbb-utóbb olvashatatlanná válnak, a merevlemezek nem bírják a mágneses teret és sorolhatnánk a mostani forgalomban kapható hardverek és kiegészítők hátrányait.

 

 

 

 tiszta kvarc

 

 

 

A kvarcüvegek ezzel szemben még a szélsőséges körülmények között is megőrzik a bennük tárolt adatokat. Akár az 1000 ºC-ot is kibírják, a különböző sugárzások sem ártanak nekik, és számos kémiai behatás ellen is megvédik az adatokat.

 

Mi a hátránya a kvarcüvegnek, mint adattároló?

Az egyetlen jelenlegi hátulütőjük, hogy egyetlen alkalommal írhatóak. Ez a hátrány azonban nem számít, ha olyan információk tárolására használják, amelyek alapvetően nem változnak. Ilyenek lehetnek például kormányzati szerződések, katonai iratok, feljegyzések, vagy magánhasználat esetén az orvosi papírok.

 

 

Még biztosan várni kell néhány évet, amíg a kereskedelmi forgalomban is elterjed a használatuk, az szinte garantálható, hogy fenekestül felforgatják az adathordozók piacát.